Commodore 64

Commodore 64 (C64) je bila jedna od najpopularnijih i najtrajnijih personalnih računala svih vremena. Objavljen je 1982. godine, C64 je postao kultni dio povijesti računalstva.

C64 je korišten za mnoge svrhe, uključujući igranje igara, obradu teksta, grafiku i programiranje. Njegova 8-bitna arhitektura i visokotonska zvučna kartica su pružali jedinstveno iskustvo igranja i stvaranja. To je također imalo veliku biblioteku igara i aplikacija, što ga čini jedinstvenim među svojim kolegama iz tih dana.

Arhitektura Commodore 64-a bazirana je na procesoru MOS Technology 6510, koji je bio 8-bitni procesor sa brzinom od 1 MHz. Računalo je imalo 64 kilobajta radne memorije, što je bilo više nego dovoljno za tadašnje standarde.

Commodore 64 imao je brojne interne komponente, uključujući VIC-II grafički čip za generiranje slika, SID zvučni čip za reprodukciju zvuka i disk drive za pohranu podataka. To je također podržavalo širok spektar vanjskih uređaja, uključujući periferne kao što su printeri, joystickovi i gamepadi.

SID (Sound Interface Device) zvučni čip bio je glavna komponenta za reprodukciju zvuka u Commodore 64 računalu. Ovaj čip imao je tri neovisna kanala za reprodukciju zvuka i mogao je generirati različite vrste zvuka, uključujući syntheziser, nova zvuka i efekte.

SID zvučni čip bio je vrlo moćan za svoje vrijeme i bio je poznat po svojoj sposobnosti da proizvodi izuzetno bogate i realistične zvučne efekte. Zvučne efekte i melodije koje su izrađene na Commodore 64-u još uvijek se cijene danas, što svjedoči o kvaliteti i moći SID zvučnog čipa.

SID zvučni čip bio je jedan od ključnih elemenata za popularnost Commodore 64 računala kod igrača i muzičara. Mnogi programeri i muzičari su kreativno iskoristili mogućnosti SID zvučnog čipa za stvaranje nevjerojatnih igara i muzike u ranom razdoblju računalne tehnologije.

Ukratko, SID zvučni čip je bio ključna komponenta u popularnosti Commodore 64 računala i još uvijek se smatra jednim od najboljih zvučnih čipova u povijesti računalne tehnologije.

VIC-II (Video Interface Controller) grafički čip bio je ključna komponenta u Commodore 64 računalu, odgovoran za generiranje slika. Ovaj čip podržavao je rezoluciju od 320x200 piksela s 16 boja, što je bilo sjajno za tadašnje standarde i omogućavalo generiranje sjajnih i atraktivnih slika za igre i aplikacije.

VIC-II grafički čip imao je i više funkcija poput generiranja sprite-ova, što je omogućavalo programerima da stvore igre s brzim i složenim animacijama. Također je podržavao i niz video efekata, poput scrollinga i skroliranja po zaslonu, što je omogućavalo igračima da uživaju u više dinamičnim igrama.

Ukratko, VIC-II grafički čip bio je ključna komponenta u popularnosti Commodore 64 računala i omogućio je programerima i igračima da stvore i igraju sjajne igre i aplikacije. Ovaj čip još uvijek se smatra jednim od najboljih grafičkih čipova u povijesti računalne tehnologije.

C64 je bio vrlo pristupačan i omogućio je mnogima da se upoznaju s računalstvom, što je dovelo do velike podrške zajednice programera i korisnika. Mnogi su izvorno izvorni programeri započeli svoju karijeru upravo na C64-u, a njegova popularnost je doveo do stvaranja mnogih kultnih igara i programa.

Unatoč svojoj starosti, C64 i dalje ima aktivnu zajednicu entuzijasta i razvijatelja koji su odlučili zadržati ga živim, ponovno objavljujući staru software i igre na moderne platforme. To pokazuje njegovu trajnu utjecajnost na industriju i kulturu računalstva.

U svakom slučaju, C64 je još uvijek pamtljiva i voljena konzola koja će ostati dio povijesti računalstva.

Na Commodore 64-u su bile objavljene mnoge popularne igre tijekom svog vijeka. Neki od najpopularnijih su:

  1. "Mario Bros." - ova platformerska igra bila je vrlo popularna na C64-u, kao i na mnogim drugim konzolama.

  2. "Summer Games" - sportska igra koja uključuje mnoge različite sportove, kao što su atletika, plivanje i jedrenje.

  3. "California Games" - igra koja uključuje razne sportove, uključujući skateboarding, surfanje i BMX.

  4. "The Last Ninja" - akcijska igra u kojoj igrač preuzima ulogu ninja borca.

  5. "Impossible Mission" - puzzle igra u kojoj igrač treba riješiti zagonetke i uništiti robota.

  6. "Ghosts 'n Goblins" - akcijska platformerska igra koja se temelji na borbi protiv zombija i duhova.

  7. "International Karate +" - borilačka igra koja se temelji na karate borbama.

  8. "Winter Games" - sportska igra koja uključuje razne zimske sportove, kao što su skijanje i bobsledding.

Ovi su samo neki od najpopularnijih igara koje su se pojavile na C64-u, a njegova biblioteka igara uključuje mnoge druge kultne naslove.

BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) je programski jezik koji se koristio u ranim računalima, uključujući i Commodore 64. BASIC je bio jedan od prvih jezika za programiranje koji je dostupan širokoj javnosti, što ga čini izvrsnim jezikom za početnike i nove korisnike računala.

BASIC kod na C64 se izvodi pomoću internog interpretatora, što znači da se kod ne mora prevesti u strojni kod prije izvođenja. Ovo omogućava brzo i jednostavno razvoj i testiranje programa.

Evo jednostavnog primjera koda u BASIC-u za C64:

10 PRINT "HELLO, WORLD!" 
20 GOTO 10

Ovaj kod stvara beskonačnu petlju koja ispisuje "HELLO, WORLD!" na ekran. Kada se program izvršava, poruka će se neprekidno ispisivati na ekranu dok se ne prekine izvođenje. Ovo je samo jednostavan primjer, a BASIC podržava mnoge više složene programe i aplikacije.

Strojni kod (engl. machine code) je najniži nivo programskog jezika, koji se sastoji od niza binarnih brojeva koji se izvršavaju direktno na procesoru računala. Strojni kod za Commodore 64 sadrži instrukcije koje se izvršavaju na procesoru 6510, koji je korišten u ovom računalu.

 

Algoritmi za sortiranje

Algoritmi za sortiranje su ključni za organiziranje podataka u najboljem redoslijedu.

Bootstrap

Bootstrap je besplatni front-end framework za brži i lakši web razvoj

Sortiranje brojeva

Kod nizova u javascriptu prilikom sortiranja stringova koristimo metodu sort(), kod sortiranja brojeva trebamo dodati dodatnu funkciju

Scroll

Kako radi scroll na određeni element u javascripoti

Datum između dva datuma

Kako provjeriti dali je neki datum između dva datuma

Rust

Rust je programski jezik koji pruža brojne prednosti za programere koji žele pisati siguran i performantan softver.

Padajući izbornik

Kako u html-u napraviti padajući izbornik koji se generira pomoću javascript-a?

Dinamične web stranice

Dinamične web stranice su stranice koje se prilagođavaju korisniku i njegovim zahtjevima u realnom vremenu