Dinamične web stranice

Dinamične web stranice su stranice koje se prilagođavaju korisniku i njegovim zahtjevima u realnom vremenu. To znači da se sadržaj stranice mijenja bez potrebe za ponovnim učitavanjem cijele stranice. Ova funkcionalnost omogućuje interaktivnost korisnika i brži pristup informacijama.

Dinamične web stranice su napravljene korištenjem programskih jezika poput PHP-a, JavaScripta i baza podataka poput MySQL-a. Ova tehnologija omogućuje web stranicama da se prilagode potrebama korisnika u realnom vremenu, omogućujući mu da brzo dobije informacije koje želi.

Primjer dinamične web stranice je online trgovina. Kada korisnik želi kupiti proizvod, on može filtrirati proizvode po kategorijama, cijeni i drugim kriterijima te tako brzo pronaći željeni proizvod. Ova funkcionalnost omogućuje brže i jednostavnije korištenje stranice, što rezultira većim zadovoljstvom korisnika.

Međutim, dinamične web stranice također imaju neke nedostatke. Prvi nedostatak je veća složenost razvoja. Dinamične web stranice zahtijevaju više vremena i novca za razvoj, jer se moraju koristiti programski jezici i baze podataka. Drugi nedostatak je veća potrošnja resursa. Dinamične web stranice traže više resursa računala, što može dovesti do smanjenja brzine učitavanja stranice i manjeg zadovoljstva korisnika.

razne tehnologije korištene u razvoju dinamičnih web stranica

Postoje razne tehnologije korištene u razvoju dinamičnih web stranica, a neke od najčešćih su sljedeće:

  1. PHP (Hypertext Preprocessor): PHP je server-side programski jezik koji se koristi za izradu dinamičnih web stranica. PHP omogućuje web developerima da integriraju baze podataka, dinamički generiraju sadržaj i obavljaju druge funkcije koje su ključne za dinamične web stranice.

  2. JavaScript: JavaScript je klijentski-side programski jezik koji se koristi za stvaranje interaktivnih i dinamičkih elemenata na web stranicama. Ova tehnologija omogućuje korisniku da interaktivno sudjeluje s web stranicom, što rezultira boljim iskustvom korištenja.

  3. AJAX (Asynchronous JavaScript and XML): AJAX omogućuje dinamičko učitavanje sadržaja bez potrebe za ponovnim učitavanjem cijele stranice. Ova tehnologija koristi JavaScript i XML za komunikaciju između klijenta i poslužitelja, što omogućuje brže i interaktivnije korištenje web stranice.

  4. MySQL: MySQL je baza podataka koja se često koristi u kombinaciji s PHP-om za izradu dinamičnih web stranica. Ova baza podataka omogućuje pohranjivanje i pristup podacima u realnom vremenu, što je ključno za dinamične web stranice.

  5. Ruby on Rails: Ruby on Rails (RoR) je framework za razvoj web aplikacija korištenjem programskog jezika Ruby. Ovaj framework omogućuje brzi i jednostavan razvoj dinamičnih web stranica, što ga čini popularnim među web developerima.

Ove tehnologije su samo neke od mnogih korištenih u razvoju dinamičnih web stranica, i odabir onih koje se koriste ovisi o specifičnim potrebama svake web stranice. Ukupno, tehnologije dinamičnih web stranica omogućuju stvaranje interaktivnih i fleksibilnih web stranica koje su prilagodljive potrebama korisnika.

Ruby on Rails

Ruby on Rails, često skraćeno kao "RoR", je open-source framework za izradu web aplikacija korištenjem programskog jezika Ruby. To je jedan od najpopularnijih framework-a za izradu dinamičnih web stranica i aplikacija.

RoR koristi MVC (Model-View-Controller) arhitekturu, što omogućuje jednostavniji razvoj i organizaciju web aplikacija. RoR također podržava različite baze podataka, uključujući PostgreSQL, MySQL i SQLite, što omogućuje pohranjivanje i pristup podacima u realnom vremenu.

RoR ima brojne alate i biblioteke za razvoj web aplikacija, što uvelike ubrzava proces razvoja i smanjuje potrebu za pisanjem dodatnog koda. RoR također ima aktivnu zajednicu koja razvija nove alate i dodatke, što ga čini još privlačnijim izborom za razvoj web aplikacija.

Ukratko, Ruby on Rails je izvrstan framework za razvoj dinamičnih web stranica i aplikacija zbog svoje jednostavnosti, brzine razvoja i brojnih alata i biblioteka za razvoj.

ASP.NET Core

ASP.NET Core je open-source framework za izradu dinamičnih web stranica i aplikacija. To je platforma za izradu web aplikacija koja koristi Microsoftov .NET framework i omogućuje razvoj web aplikacija na različitim platformama, uključujući Windows, Linux i macOS.

Dinamične web stranice izrađene u ASP.NET Coreu koriste MVC (Model-View-Controller) arhitekturu, što omogućuje jednostavniju implementaciju dinamičnog sadržaja i funkcionalnosti na stranicama. ASP.NET Core također podržava različite baze podataka, uključujući Microsoft SQL Server, PostgreSQL i MySQL, što omogućuje pohranjivanje i pristup podacima u realnom vremenu.

ASP.NET Core također podržava različite front-end tehnologije, uključujući HTML, CSS i JavaScript, što omogućuje stvaranje interaktivnih i dinamičkih elemenata na stranicama.

Ukratko, ASP.NET Core je izvrstan izbor za izradu dinamičnih web stranica zbog svoje fleksibilnosti, jednostavnosti i mogućnosti integracije sa širokim spektrom tehnologija i alata.

 

U svakom slučaju, dinamične web stranice su korisne za mnoge vrste web stranica, posebno one koje zahtijevaju interaktivnost i brzi pristup informacijama. Stoga, razvoj dinamičnih web stranica treba biti uvažavajući njihove prednosti i nedostatke kako bi se postiglo optimalno iskustvo za korisnike.

javascript kviz

JavaScript kviz sastoji se od 10 pitanja koja će testirati vaše znanje o osnovama JavaScript programiranja. Pitanja se odnose na teme poput sintakse, tipova podataka, operatora, nizova i objekata.

Konvertor

Javascript konvertor kuna u eure

GraphQL

GraphQL je jezik upita za API-je koji je nastao kao alternativa tradicionalnim REST API-jima.

c++ i java

C++ i Java su jedne od najpopularnijih programskih jezika današnjice, oba su objektno orijentirana i koriste se za različite svrhe.

Android

Izrada aplikacija za Android može biti izazovan proces, ali uz pravilne alate, resurse i pristup, programeri mogu stvoriti visokokvalitetne aplikacije za Android koje nude sjajno korisničko iskustvo i funkcionalnost.

Slack

Slack je komunikacijska platforma koja se koristi za timsku komunikaciju i suradnju. Osnovana je 2013. godine

Home

Programiranje za početnike javascript, C#, Html