Dinamične web stranice

Dinamične web stranice su stranice koje se prilagođavaju korisniku i njegovim zahtjevima u realnom vremenu. To znači da se sadržaj stranice mijenja bez potrebe za ponovnim učitavanjem cijele stranice. Ova funkcionalnost omogućuje interaktivnost korisnika i brži pristup informacijama.

Dinamične web stranice su napravljene korištenjem programskih jezika poput PHP-a, JavaScripta i baza podataka poput MySQL-a. Ova tehnologija omogućuje web stranicama da se prilagode potrebama korisnika u realnom vremenu, omogućujući mu da brzo dobije informacije koje želi.

Primjer dinamične web stranice je online trgovina. Kada korisnik želi kupiti proizvod, on može filtrirati proizvode po kategorijama, cijeni i drugim kriterijima te tako brzo pronaći željeni proizvod. Ova funkcionalnost omogućuje brže i jednostavnije korištenje stranice, što rezultira većim zadovoljstvom korisnika.

Međutim, dinamične web stranice također imaju neke nedostatke. Prvi nedostatak je veća složenost razvoja. Dinamične web stranice zahtijevaju više vremena i novca za razvoj, jer se moraju koristiti programski jezici i baze podataka. Drugi nedostatak je veća potrošnja resursa. Dinamične web stranice traže više resursa računala, što može dovesti do smanjenja brzine učitavanja stranice i manjeg zadovoljstva korisnika.

razne tehnologije korištene u razvoju dinamičnih web stranica

Postoje razne tehnologije korištene u razvoju dinamičnih web stranica, a neke od najčešćih su sljedeće:

  1. PHP (Hypertext Preprocessor): PHP je server-side programski jezik koji se koristi za izradu dinamičnih web stranica. PHP omogućuje web developerima da integriraju baze podataka, dinamički generiraju sadržaj i obavljaju druge funkcije koje su ključne za dinamične web stranice.

  2. JavaScript: JavaScript je klijentski-side programski jezik koji se koristi za stvaranje interaktivnih i dinamičkih elemenata na web stranicama. Ova tehnologija omogućuje korisniku da interaktivno sudjeluje s web stranicom, što rezultira boljim iskustvom korištenja.

  3. AJAX (Asynchronous JavaScript and XML): AJAX omogućuje dinamičko učitavanje sadržaja bez potrebe za ponovnim učitavanjem cijele stranice. Ova tehnologija koristi JavaScript i XML za komunikaciju između klijenta i poslužitelja, što omogućuje brže i interaktivnije korištenje web stranice.

  4. MySQL: MySQL je baza podataka koja se često koristi u kombinaciji s PHP-om za izradu dinamičnih web stranica. Ova baza podataka omogućuje pohranjivanje i pristup podacima u realnom vremenu, što je ključno za dinamične web stranice.

  5. Ruby on Rails: Ruby on Rails (RoR) je framework za razvoj web aplikacija korištenjem programskog jezika Ruby. Ovaj framework omogućuje brzi i jednostavan razvoj dinamičnih web stranica, što ga čini popularnim među web developerima.

Ove tehnologije su samo neke od mnogih korištenih u razvoju dinamičnih web stranica, i odabir onih koje se koriste ovisi o specifičnim potrebama svake web stranice. Ukupno, tehnologije dinamičnih web stranica omogućuju stvaranje interaktivnih i fleksibilnih web stranica koje su prilagodljive potrebama korisnika.

Ruby on Rails

Ruby on Rails, često skraćeno kao "RoR", je open-source framework za izradu web aplikacija korištenjem programskog jezika Ruby. To je jedan od najpopularnijih framework-a za izradu dinamičnih web stranica i aplikacija.

RoR koristi MVC (Model-View-Controller) arhitekturu, što omogućuje jednostavniji razvoj i organizaciju web aplikacija. RoR također podržava različite baze podataka, uključujući PostgreSQL, MySQL i SQLite, što omogućuje pohranjivanje i pristup podacima u realnom vremenu.

RoR ima brojne alate i biblioteke za razvoj web aplikacija, što uvelike ubrzava proces razvoja i smanjuje potrebu za pisanjem dodatnog koda. RoR također ima aktivnu zajednicu koja razvija nove alate i dodatke, što ga čini još privlačnijim izborom za razvoj web aplikacija.

Ukratko, Ruby on Rails je izvrstan framework za razvoj dinamičnih web stranica i aplikacija zbog svoje jednostavnosti, brzine razvoja i brojnih alata i biblioteka za razvoj.

ASP.NET Core

ASP.NET Core je open-source framework za izradu dinamičnih web stranica i aplikacija. To je platforma za izradu web aplikacija koja koristi Microsoftov .NET framework i omogućuje razvoj web aplikacija na različitim platformama, uključujući Windows, Linux i macOS.

Dinamične web stranice izrađene u ASP.NET Coreu koriste MVC (Model-View-Controller) arhitekturu, što omogućuje jednostavniju implementaciju dinamičnog sadržaja i funkcionalnosti na stranicama. ASP.NET Core također podržava različite baze podataka, uključujući Microsoft SQL Server, PostgreSQL i MySQL, što omogućuje pohranjivanje i pristup podacima u realnom vremenu.

ASP.NET Core također podržava različite front-end tehnologije, uključujući HTML, CSS i JavaScript, što omogućuje stvaranje interaktivnih i dinamičkih elemenata na stranicama.

Ukratko, ASP.NET Core je izvrstan izbor za izradu dinamičnih web stranica zbog svoje fleksibilnosti, jednostavnosti i mogućnosti integracije sa širokim spektrom tehnologija i alata.

 

U svakom slučaju, dinamične web stranice su korisne za mnoge vrste web stranica, posebno one koje zahtijevaju interaktivnost i brzi pristup informacijama. Stoga, razvoj dinamičnih web stranica treba biti uvažavajući njihove prednosti i nedostatke kako bi se postiglo optimalno iskustvo za korisnike.

JavaScript Url redirekt

Kako redirektirati url pomoću javascript-a

Padajući izbornik

Kako u html-u napraviti padajući izbornik koji se generira pomoću javascript-a?

Programiranje

Programiranje je vještina koja omogućava stvaranje računalnih programa i alata za automatizaciju zadataka.

Baze

Koriste u kombinaciji s programskim jezicima poput SQL-a i sistemima za upravljanje bazama podataka kako bi se omogućilo brzo i sigurno upravljanje podacima.

Asp.net Form dataview

AspNet Forms Dataview kontrola omogućuje brz razvoj aplikacija koje se baziraju na sql server bazi podataka

Rust

Rust je programski jezik koji pruža brojne prednosti za programere koji žele pisati siguran i performantan softver.

Python

Jedna od glavnih prednosti Pythona je njegova čitljivost i jednostavnost. Sintaksa Pythona je vrlo jednostavna i intuitivna