Top 5 programskih jezika

 

Prema različitim izvorima, trenutno su među top 5 programskih jezika:

    Python
    Java
    C++
    JavaScript
    C#

Ove rangiranje može varirati i kontinuirano se mijenjati, ovisno o potrebama i trendovima u industriji softvera. Svi navedeni jezici su snažni i široko korišteni u različitim oblastima, od web razvoja do financijskog modeliranja. Stoga, izbor odgovarajućeg programskog jezika ovisi o specifičnim potrebama i ciljevima projekta.

 

Programiranje je proces stvaranja softverskih aplikacija pomoću programskog jezika. To je ključna vještina u današnjem tehnološkom svijetu i vrlo je tražena u mnogim industrijama. Programiranje se koristi za izradu svega, od jednostavnih web stranica do složenih softverskih sustava, i igra ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji živimo i radimo.

Jedna od sjajnih stvari kod programiranja je njegova svestranost. Postoji mnogo različitih programskih jezika, svaki sa svojim snagama i slabostima, što programerima omogućuje da odaberu onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Ova svestranost također znači da se programiranje može primijeniti na širok raspon industrija, uključujući financije, zdravstvo, obrazovanje i zabavu.

Drugi važan aspekt programiranja je aspekt rješavanja problema. Programeri koriste kritičko razmišljanje i kreativnost za dizajn i razvoj softvera koji zadovoljava potrebe korisnika. Oni rastavljaju složene probleme na manje dijelove kojima se može upravljati i stvaraju rješenja za rješavanje svakog od tih dijelova. Ovaj proces zahtijeva duboko razumijevanje osnovnih principa računalne znanosti i temeljito poznavanje programskog jezika koji se koristi.

Štoviše, programiranje je polje visoke suradnje. Timovi programera često rade zajedno na velikim projektima, a projekti otvorenog koda oslanjaju se na doprinose programera iz cijelog svijeta. Ova suradnja omogućuje razmjenu znanja i razvoj novih ideja, što dovodi do napretka u području i stvaranja inovativnih tehnologija.

Unatoč brojnim prednostima, programiranje može biti i izazovno. Zahtijeva značajnu količinu vremena i truda za svladavanje, a može biti složen i tehnički predmet. Međutim, za one koji su voljni uložiti vrijeme i energiju, koristi od programiranja su ogromne. Nudi izazovnu i vrijednu karijeru s visokim potencijalom zarade te pruža platformu za kreativnost i inovacije.

Local Storage

Kako snimiti podatke sa web stranice u lokalni storage preglednika

Tailwind CSS

Tailwind CSS je alat za brzo i jednostavno stvaranje modernih i atraktivnih web stranica. Ova biblioteka omogućuje brži i učinkovitiji razvoj web stranica

C64

C64 je bio vrlo pristupačan i omogućio je mnogima da se upoznaju s računalstvom

Editor

Online HTML editori su alati koji omogućuju korisnicima da stvore i urede HTML kod putem web preglednika.

Brain.js

Brain.js je JavaScript biblioteka za strojno učenje (eng. machine learning) koja omogućuje izgradnju i treniranje neuronskih mreža u pregledniku.

Canvas API

Canvas API je jedna od ključnih tehnologija HTML5 koja omogućuje web stranicama da postanu interaktivne i dinamičke.

DALL-E

DALL-E je računalni program koji je razvio OpenAI kako bi stvorio slike korištenjem umjetne inteligencije.

Neuronska mreža

neuronska mreža je moćan alat za obradu podataka i stvaranje modela, te se koristi u mnogim različitim aplikacijama