Kako napraviti web stranicu

Postoje mnogi načini kako napraviti web stranicu, a ovdje je općeniti korak-po-korak proces:

 1. Odredite svrsishodnost i ciljeve web stranice. Razmislite o publici i sadržaju koji želite objaviti na web stranici.

 2. Izaberite platformu za izradu web stranice. Postoje mnoge platforme za izradu web stranica, poput Wix, Squarespace, WordPress, itd.

 3. Registrirajte domenu i hosting. Domena je adresa web stranice, a hosting je mjesto gdje će se vaša web stranica pohranjivati na internetu.

 4. Izradite sadržaj i dizajn web stranice. Izradite sadržaj, fotografije i slike koje želite objaviti na web stranici. Potom, odaberite dizajn i layout koji odgovaraju vašem sadržaju i ciljevima.

 5. Instalirajte i konfigurirajte neophodne aplikacije i dodatke. Ukoliko koristite platformu za izradu web stranice, možete instalirati i konfigurirati aplikacije i dodatke za funkcionalnosti poput bloga, e-trgovine i slično.

 6. Izradite stranice i objavite sadržaj. Napravite sve potrebne stranice i objavite sadržaj na web stranici.

 7. Optimizirajte web stranicu za pretraživanje (SEO). Koristite određene taktike i alate za poboljšanje rangiranja web stranice na rezultatima pretraživanja.

 8. Pružajte podršku i nadograđujte web stranicu. Nadograđujte i održavajte web stranicu kako biste zadovoljili potrebe vaše publike i držali web stranicu ažurnom.

Napomena: Ova lista koraka može varirati ovisno o korištenoj platformi za izradu web stranice i funkcionalnostima koje želite na web stranici.

Osnovna znanja

Ako želite napraviti web stranicu, potrebno je imati neka osnovna znanja, uključujući:

 1. HTML (Hypertext Markup Language) - HTML je jezik za izradu sadržaja web stranice. To vam omogućuje da stvorite strukturu stranice i dodate tekst, slike i druge elemente.

 2. CSS (Cascading Style Sheets) - CSS je jezik za stiliziranje web stranice. To vam omogućuje da definirate izgled web stranice, korištenjem boja, fontova, veličina i slično.

 3. JavaScript - JavaScript je programski jezik koji vam omogućuje da stvorite interaktivne elemente na web stranici, kao što su forme za unos podataka, animacije i slično.

 4. Responsive Design - Responsive Design omogućuje da web stranica dobro izgleda na različitim uređajima, uključujući desktop računala, tablete i mobitele.

 5. SEO (Search Engine Optimization) - SEO se odnosi na prakse kojima se optimizira web stranica kako bi bila lakše dostupna i rangirana u rezultatima pretraživanja.

Osim ovih osnovnih znanja, možda će vam trebati i neka dodatna znanja oko upravljanja hostingom, domenama i sigurnošću web stranice. Također, korištenje platforme za izradu web stranice može smanjiti potrebu za tehničkim znanjima, omogućujući vam da se fokusirate na sadržaj i dizajn stranice.

Search Engine Optimization

Search Engine Optimization (SEO) je proces optimizacije web stranice tako da se može lakše naći i rangirati u rezultatima pretraživanja. Cilj SEO-a je povećati kvalitetu i količinu prometa na web stranici koristeći relevantne ključne riječi i izraze kako bi se poboljšala pozicija u rezultatima pretraživanja.

SEO se sastoji od više komponenti, uključujući on-page i off-page optimizaciju. On-page optimizacija se odnosi na optimizaciju sadržaja i strukture web stranice, uključujući naslove, meta opise, ključne riječi, URL-ove i sadržaj. Off-page optimizacija se odnosi na povećanje autoriteta i popularnosti web stranice koristeći linkove iz drugih web stranica.

Neki od načina za povećanje autoriteta web stranice uključuju stvaranje kvalitetnog i originalnog sadržaja, izgradnju povjerenja i autoriteta na društvenim mrežama, korištenje linkova iz relevantnih i kvalitetnih web stranica, te povećanje brzine i sigurnosti web stranice.

Dobra SEO strategija može imati značajan utjecaj na poslovanje, povećavajući kvalitetu i količinu prometa na web stranici, povećavajući vidljivost i reputaciju, te povećavajući broj posjetitelja i potencijalnih kupaca. Međutim, SEO zahtijeva strpljenje i redovito praćenje i optimizaciju, kako bi se postigli dugotrajni rezultati.

Ukratko, SEO je važan alat za povećanje kvalitete i količine prometa na web stranici, te povećanje vidljivosti i reputacije. Dobra SEO strategija može imati značajan utjecaj na poslovanje, no zahtijeva strpljenje i redovito praćenje i optimizaciju.

Responsive Design

Responsive Design je dizajnerski pristup koji se koristi za izradu web stranice koja se prilagođava različitim veličinama ekrana i uređajima. To znači da se ista web stranica može prikazivati na različitim uređajima, kao što su računala, tableti i mobilni telefoni, bez gubitka funkcionalnosti i izgleda.

Responsive Design se bazira na korištenju CSS-a (Cascading Style Sheets) i JavaScripta za prilagođavanje izgleda web stranice na temelju širine ekrana uređaja na kojem se prikazuje. To uključuje automatsko skaliranje slika, promjenu veličine fonta, te promjenu ili sakrivanje pojedinih elemenata na stranici.

Glavni cilj Responsive Designa je osigurati jednako dobru korisčku iskustvo na svim uređajima, bez obzira na veličinu ekrana. To također pomaže u poboljšanju SEO-a, smanjujući broj preusmjeravanja i smanjujući vrijeme učitavanja na mobilnim uređajima.

Ukratko, Responsive Design je dizajnerski pristup koji se koristi za izradu web stranice koja se prilagođava različitim veličinama ekrana i uređajima, osiguravajući jednako dobru korisčku iskustvo na svim uređajima i pomažući u poboljšanju SEO-a.

 

fractal tree

The drawTree function is called recursively to draw smaller branches, which in turn spawn even smaller branches, creating the fractal pattern.

Decimalni brojevi u javascript-u

Decimalni brojevi i zaokruživanje na određeni broj decimala u javascriptu

Strojno učenje

Strojno učenje je revolucionarna tehnologija koja pomaže u automatiziranju zaključivanja iz podataka i stvaranju modela koji su u stanju generalizirati.

Sortiranje brojeva

Kod nizova u javascriptu prilikom sortiranja stringova koristimo metodu sort(), kod sortiranja brojeva trebamo dodati dodatnu funkciju

Vue

Vue.js je moderna JavaScript biblioteka za izgradnju korisničkih sučelja za web aplikacije.

Tailwind CSS

Tailwind CSS je alat za brzo i jednostavno stvaranje modernih i atraktivnih web stranica. Ova biblioteka omogućuje brži i učinkovitiji razvoj web stranica

Programiranje

Programiranje je vještina koja omogućava stvaranje računalnih programa i alata za automatizaciju zadataka.