OpenAI

OpenAI je tvrtka koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, a jedan od njihovih najznačajnijih projekata je upravo DALL-E. 

OpenAI je neprofitna organizacija osnovana 2015. godine od strane grupe osnivača, uključujući Elona Muska, Sama Altmana, Grega Brockmana i Ilyu Sutskevera. Međutim, Elon Musk se kasnije povukao iz uprave OpenAI-a zbog potencijalnog sukoba interesa s njegovim drugim tvrtkama koje se bave razvojem umjetne inteligencije.

Danas, OpenAI ima nekoliko suosnivača, a organizacija je upravljana odborom direktora. OpenAI ima i niz investitora, među kojima su neki od najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, kao što su Microsoft i Amazon. Međutim, unatoč prisutnosti ovih investitora, OpenAI je i dalje neprofitna organizacija, što znači da ostvaruje dobit samo radi financiranja svojih projekata, a ne za privatne interese svojih vlasnika.

DALL-E je projekt koji je započeo u siječnju 2021. godine, a koji je predstavljen kao novi sustav za generiranje slika pomoću umjetne inteligencije. DALL-E je treniran na velikoj količini slika i teksta, te može generirati nove slike na temelju opisa koje dobije.

Međutim, osim DALL-E, OpenAI radi na različitim drugim projektima vezanim uz umjetnu inteligenciju. Primjerice, OpenAI radi na razvoju sustava za obradu prirodnog jezika, kao što su GPT i GPT-2, koji mogu pisati tekstove, prevođenje jezika, prepoznavanje objekata i lica na fotografijama, te mnogim drugim projektima.

OpenAI je također razvio sustav umjetne inteligencije nazvan GPT-3, koji se smatra jednim od najnaprednijih sustava umjetne inteligencije na svijetu. GPT-3 je treniran na ogromnoj količini teksta, te može pisati tekstove koji su gotovo nemogući za razlikovati od tekstova koje bi napisao čovjek.

Uz to, OpenAI se bavi i razvojem algoritama za strojno učenje, što bi moglo imati značajne implikacije u različitim područjima, uključujući medicinu, proizvodnju, i mnoge druge.

OpenAI se trenutno nalazi u samom vrhu istraživanja umjetne inteligencije i strojnog učenja, i kao takav, njegova budućnost izgleda izuzetno svijetla. U narednim godinama, očekuje se da će OpenAI nastaviti razvijati svoje postojeće sustave i algoritme, kao što su DALL-E, GPT-3, i drugi.

U budućnosti, OpenAI će vjerojatno biti usmjeren na primjenu svojih sustava u različitim područjima, uključujući medicinu, proizvodnju, financije, i druge industrije. Ovi sustavi mogu biti korišteni za poboljšanje učinkovitosti i produktivnosti u tim područjima, kao i za razvoj novih tehnologija i inovacija.

Osim toga, OpenAI će vjerojatno nastaviti raditi na razvoju sustava koji će biti sigurni i pouzdani za korištenje, a koji će minimizirati rizike od nepredvidivih ponašanja. Također će se baviti pitanjima etike i regulacije umjetne inteligencije, što će biti sve važnije kako se ova tehnologija bude sve više koristila u različitim područjima života.

U konačnici, budućnost OpenAI-a ovisi o njegovoj sposobnosti da nastavi razvijati napredne sustave umjetne inteligencije koji će biti sigurni, pouzdani i korisni za društvo. Ukoliko nastavi raditi na ovim ciljevima, OpenAI će vjerojatno biti jedna od vodećih tvrtki u području umjetne inteligencije i strojnog učenja u godinama koje dolaze.

 

Datum između dva datuma

Kako provjeriti dali je neki datum između dva datuma

fractal tree

The drawTree function is called recursively to draw smaller branches, which in turn spawn even smaller branches, creating the fractal pattern.

fetch

Kako čitati podatke sa API-a iz javascript-a pomoću ugrađene feach funkcije

C64

C64 je bio vrlo pristupačan i omogućio je mnogima da se upoznaju s računalstvom

OOP i FF

iako postoji nekoliko razlika između FP-a i OOP-a, oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke te se često koriste u kombinaciji jedni s drugima kako bi se postigao najbolji mogući rezultat u različitim programskim situacijama.

Baze

Koriste u kombinaciji s programskim jezicima poput SQL-a i sistemima za upravljanje bazama podataka kako bi se omogućilo brzo i sigurno upravljanje podacima.

Kalkulator

Izrada jednostavnog kalkulatora u javascript-u