OpenAI

OpenAI je tvrtka koja se bavi razvojem umjetne inteligencije, a jedan od njihovih najznačajnijih projekata je upravo DALL-E. 

OpenAI je neprofitna organizacija osnovana 2015. godine od strane grupe osnivača, uključujući Elona Muska, Sama Altmana, Grega Brockmana i Ilyu Sutskevera. Međutim, Elon Musk se kasnije povukao iz uprave OpenAI-a zbog potencijalnog sukoba interesa s njegovim drugim tvrtkama koje se bave razvojem umjetne inteligencije.

Danas, OpenAI ima nekoliko suosnivača, a organizacija je upravljana odborom direktora. OpenAI ima i niz investitora, među kojima su neki od najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, kao što su Microsoft i Amazon. Međutim, unatoč prisutnosti ovih investitora, OpenAI je i dalje neprofitna organizacija, što znači da ostvaruje dobit samo radi financiranja svojih projekata, a ne za privatne interese svojih vlasnika.

DALL-E je projekt koji je započeo u siječnju 2021. godine, a koji je predstavljen kao novi sustav za generiranje slika pomoću umjetne inteligencije. DALL-E je treniran na velikoj količini slika i teksta, te može generirati nove slike na temelju opisa koje dobije.

Međutim, osim DALL-E, OpenAI radi na različitim drugim projektima vezanim uz umjetnu inteligenciju. Primjerice, OpenAI radi na razvoju sustava za obradu prirodnog jezika, kao što su GPT i GPT-2, koji mogu pisati tekstove, prevođenje jezika, prepoznavanje objekata i lica na fotografijama, te mnogim drugim projektima.

OpenAI je također razvio sustav umjetne inteligencije nazvan GPT-3, koji se smatra jednim od najnaprednijih sustava umjetne inteligencije na svijetu. GPT-3 je treniran na ogromnoj količini teksta, te može pisati tekstove koji su gotovo nemogući za razlikovati od tekstova koje bi napisao čovjek.

Uz to, OpenAI se bavi i razvojem algoritama za strojno učenje, što bi moglo imati značajne implikacije u različitim područjima, uključujući medicinu, proizvodnju, i mnoge druge.

OpenAI se trenutno nalazi u samom vrhu istraživanja umjetne inteligencije i strojnog učenja, i kao takav, njegova budućnost izgleda izuzetno svijetla. U narednim godinama, očekuje se da će OpenAI nastaviti razvijati svoje postojeće sustave i algoritme, kao što su DALL-E, GPT-3, i drugi.

U budućnosti, OpenAI će vjerojatno biti usmjeren na primjenu svojih sustava u različitim područjima, uključujući medicinu, proizvodnju, financije, i druge industrije. Ovi sustavi mogu biti korišteni za poboljšanje učinkovitosti i produktivnosti u tim područjima, kao i za razvoj novih tehnologija i inovacija.

Osim toga, OpenAI će vjerojatno nastaviti raditi na razvoju sustava koji će biti sigurni i pouzdani za korištenje, a koji će minimizirati rizike od nepredvidivih ponašanja. Također će se baviti pitanjima etike i regulacije umjetne inteligencije, što će biti sve važnije kako se ova tehnologija bude sve više koristila u različitim područjima života.

U konačnici, budućnost OpenAI-a ovisi o njegovoj sposobnosti da nastavi razvijati napredne sustave umjetne inteligencije koji će biti sigurni, pouzdani i korisni za društvo. Ukoliko nastavi raditi na ovim ciljevima, OpenAI će vjerojatno biti jedna od vodećih tvrtki u području umjetne inteligencije i strojnog učenja u godinama koje dolaze.

 

VS code

Evo mojih 10 najboljih savjeta za korištenje Visual Studio Code-a:

javascript kviz

JavaScript kviz sastoji se od 10 pitanja koja će testirati vaše znanje o osnovama JavaScript programiranja. Pitanja se odnose na teme poput sintakse, tipova podataka, operatora, nizova i objekata.

Kvantno računalstvo

Za razliku od klasičnih računala, koja koriste binarne znamenke (bitove) za predstavljanje informacija, kvantna računala koriste kvantne bitove ili qubitove

Blazor-json

Blazor je dio .NET platforme otvorenog koda koja ima snažnu online zajednicu

Top 5

trenutno su među top 5 programskih jezika

Formatiranje broja

Formatiranje ispisa broja u javascript-u za različite kulture

Decimalni brojevi u javascript-u

Decimalni brojevi i zaokruživanje na određeni broj decimala u javascriptu

Programiranje

Programiranje je vještina koja omogućava stvaranje računalnih programa i alata za automatizaciju zadataka.