Vue.js

Vue.js je moderna JavaScript biblioteka koja omogućuje brzo i jednostavno stvaranje korisničkih sučelja za web aplikacije. Biblioteka se fokusira na deklarativni pristup u izgradnji korisničkog sučelja, što znači da se naglasak stavlja na opisivanje onoga što se treba prikazati, a ne na specifikaciju kako se to treba učiniti. U ovom esej ću raspraviti ključne značajke Vue.js-a, njegove prednosti i nedostatke te primjenu u praksi.

Vue.js je jednostavan za učenje i korištenje, te je izvrstan za početnike u programiranju. Svoju popularnost Vue.js duguje jednostavnosti i fleksibilnosti koja se postiže korištenjem modularne arhitekture i pojednostavljene sintakse. Vue.js podržava reaktivno programiranje, što znači da se promjene na korisničkom sučelju automatski ažuriraju na temelju promjena na podacima koje predstavljaju.

Jedna od ključnih značajki Vue.js-a je Virtual DOM, koji omogućuje učinkovitije ažuriranje korisničkog sučelja. Virtual DOM je virtualna reprezentacija stvarnog DOM-a (Document Object Model), koji se koristi za prikaz HTML elemenata. Korištenjem Virtual DOM-a, Vue.js minimizira potrebu za ažuriranjem stvarnog DOM-a, što smanjuje troškove procesora i poboljšava performanse korisničkog sučelja.

Jedna od velikih prednosti Vue.js-a je njegova modularna arhitektura, koja omogućuje programerima da lako dodaju i uklanjaju funkcionalnosti u aplikaciji. Vue.js također dolazi s mnogim korisnim dodacima, poput Vue Router-a za upravljanje rutama, Vuex-a za upravljanje globalnim stanjem aplikacije i mnogim drugim bibliotekama koje mogu olakšati razvoj web aplikacija.

Unatoč svojim prednostima, Vue.js ima i neke nedostatke. Jedan od njih je nedostatak integracije s drugim tehnologijama, što može uzrokovati probleme kod razvoja složenijih aplikacija. Također, Vue.js se često uspoređuje s drugim popularnim bibliotekama poput React-a ili Angular-a, što znači da može biti teško odlučiti koja biblioteka odgovara vašim potrebama.

Vue.js je posebno dobar za izgradnju jednostranih aplikacija (engl. Single Page Applications), koje su popularne zbog svoje brzine i reaktivnosti. Vue.js se također može koristiti u kombinaciji s drugim tehnologijama poput Node.js, Electron i Nuxt.js.

Za programere koji tek počinju s razvojem web aplikacija, Vue.js može biti dobar izbor zbog njegove jednostavnosti i intuitivnog sučelja. Korištenjem Vue.js-a, programeri mogu brzo razviti korisničko sučelje i učinkovito upravljati stanjem aplikacije. Vue.js također ima veliku zajednicu korisnika, što znači da je lako pronaći rješenja za probleme i dobiti podršku od drugih programera.

Vue dodaci

Vue.js ima veliku zajednicu korisnika koja stvara i održava mnoge dodatke (eng. plugins) i biblioteke (eng. libraries) koje se mogu koristiti u razvoju web aplikacija. Neki od najpopularnijih dodataka za Vue.js su:

 1. Vue Router - biblioteka za upravljanje rutama u Vue.js aplikacijama.

 2. Vuex - biblioteka za upravljanje stanjem aplikacije, što je posebno korisno u većim aplikacijama.

 3. Vue CLI - alat za brzo stvaranje Vue.js projekata s predlošcima i konfiguracijama.

 4. Vuetify - biblioteka za stvaranje reaktivnog i modernog korisničkog sučelja koje se temelji na Material Designu.

 5. Axios - biblioteka za obavljanje HTTP zahtjeva u Vue.js aplikacijama.

 6. Vue Test Utils - alat za pisanje testova za Vue.js aplikacije.

 7. Vue.js DevTools - proširenje za preglednik koje pruža alate za debagiranje i profiliranje Vue.js aplikacija.

 8. Vue.js Datepicker - biblioteka za stvaranje interaktivnih kalendara i odabira datuma u Vue.js aplikacijama.

 9. Vue.js Transitions - biblioteka za stvaranje glatkih animacija i prijelaza u Vue.js aplikacijama.

 10. Vue.js Awesome - popis najboljih dodataka za Vue.js, koji se redovito ažurira i sadrži stotine korisnih biblioteka, alata i dodataka.

Ovo je samo nekoliko primjera dodataka za Vue.js. Postoji mnogo drugih dodataka koje je moguće pronaći na internetskim stranicama za Vue.js, poput Vue.js Toast i Vue.js Drag and Drop.

Vue primjer

Evo primjera jednostavne Vue.js aplikacije koja prikazuje popis korisnika:

HTML:

<div id="app"> 
 <ul> 
  <li v-for="user in users">{{ user.name }}</li> 
 </ul> 
</div>
 

JavaScript:

var app = new Vue({
 el: '#app', 
data: { 
 users: [ 
  { name: 'John', age: 30 }, 
  { name: 'Mary', age: 25 }, 
  { name: 'Tom', age: 35 } 
  ] 
 } 
});
 

Ova jednostavna aplikacija ima listu korisnika koja se prikazuje na web stranici. U HTML-u koristimo direktivu v-for kako bismo iterirali kroz listu korisnika i prikazali njihova imena. U JavaScriptu definiramo novu Vue.js aplikaciju i definiramo njezin element koristeći el svojstvo. U data svojstvu definiramo listu korisnika koja se koristi u HTML-u.

Ovo je samo jedan primjer, a Vue.js ima mnogo drugih funkcionalnosti koje omogućuju stvaranje složenijih aplikacija.

Ukratko, Vue.js je moderna JavaScript biblioteka za izgradnju korisničkih sučelja za web aplikacije. Vue.js se ističe po svojoj jednostavnosti, fleksibilnosti, modularnoj arhitekturi i virtualnom DOM-u. Iako Vue.js ima neke nedostatke, poput nedostatka integracije s drugim tehnologijama, to ne smanjuje njegovu primjenu u mnogim područjima razvoja web aplikacija. Vue.js je izvrstan izbor za manje projekte i aplikacije, kao i za veće projekte koji zahtijevaju brzo i fleksibilno stvaranje korisničkog sučelja.

 

fractal tree

The drawTree function is called recursively to draw smaller branches, which in turn spawn even smaller branches, creating the fractal pattern.

Todo lista

Kako u vue.js napraviti jednostavnu todo listu

Konvertor

Javascript konvertor kuna u eure

Kolekcije

Javascript Map omogućuje stvaranje kolekcija koje imaju ključ i vrijednost

Formatiranje broja

Formatiranje ispisa broja u javascript-u za različite kulture

Scroll

Kako radi scroll na određeni element u javascripoti

Strojno učenje

Strojno učenje je revolucionarna tehnologija koja pomaže u automatiziranju zaključivanja iz podataka i stvaranju modela koji su u stanju generalizirati.