GraphQL

GraphQL je jezik upita za API-je koji je nastao kao alternativa tradicionalnim REST API-jima. Umjesto da koristi niz različitih endpointova, GraphQL koristi samo jedan endpoint i omogućuje klijentima da specificiraju točno što žele dobiti od tog API-ja.

GraphQL je stvoren u tvrtki Facebook 2012. godine, a kasnije je postao open-source projekt 2015. godine. Danas ga koriste mnoge tvrtke poput GitHuba, Shopifya i Netflix-a.

Glavna prednost GraphQL-a je to što omogućuje klijentima da specificiraju samo ono što im je potrebno, što dovodi do smanjenja količine podataka koju klijent mora preuzeti s servera. Također omogućuje klijentima da specificiraju složene upite koje bi u REST API-ju bile teško ili nemoguće izvršiti.

GraphQL koristi tipove podataka kako bi opisao podatke koje API može vratiti, što ga čini vrlo jasnim i lako razumljivim za razvojne programere i klijente. Također podržava promjene podataka, što znači da klijenti mogu stvarati, mijenjati i brisati podatke na serveru pomoću GraphQL-a.

Kao što je već spomenuto, GraphQL ima samo jedan endpoint, što olakšava skaliranje API-ja i smanjuje kompleksnost. Također pruža mogućnost za izradu grafova podataka koji mogu biti vrlo korisni u analizi podataka.

Primjer GraphQL upita

Evo jednostavnog primjera GraphQL upita i odgovora:

Recimo da imate API koji vraća informacije o filmovima. U tradicionalnom REST API-ju, mogli biste imati endpoint za dohvaćanje svih filmova, a zatim drugi endpointi za dohvaćanje pojedinačnih filmova, ocjena, glumaca, itd.

S druge strane, u GraphQL-u, klijenti mogu specificirati samo ono što im je potrebno, koristeći jedan endpoint.

 

Na primjer, evo jednostavnog GraphQL upita koji traži nazive i žanrove svih filmova:


 query { 
  movies { 
   title 
   genre 
  } 
}

 

U odgovoru na ovaj upit, API bi vratio samo nazive i žanrove svih filmova:

{ 
"data": 
 { "movies": 
 [ 
  { 
    "title": "Forrest Gump", 
    "genre": "drama" 
   }, 
  { 
    "title": "Star Wars", 
    "genre": "sci-fi" 
   }, 
  { 
    "title": "The Godfather", 
    "genre": "drama" 
   } 
 ] 
 } 
}

Kao što vidite, API je vratio samo tražene informacije (naziv i žanr) za svaki film, umjesto da vrati sve informacije o filmu. Ovo je jedna od velikih prednosti GraphQL-a - klijenti mogu specificirati samo ono što im je potrebno, a ne moraju preuzeti nepotrebne podatke.

Ovo je samo jedan jednostavan primjer, ali GraphQL omogućuje i složenije upite i omogućuje klijentima da specificiraju svoje zahtjeve za podacima na vrlo precizan način.

 

OpenAI

OpenAI je osnovan 2015. godine, s ciljem razvijanja umjetne inteligencije na način koji će biti siguran i koristan za društvo.

React

React je vrlo popularna JavaScript biblioteka za izradu korisčkog sučelja, koja se koristi u velikom broju web aplikacija

C# kviz

Kviz u C#-u sastoji se od 10 pitanja koja testiraju vaše znanje o C# programiranju. Svako pitanje ima 4 ponuđena odgovora, od kojih je samo jedan točan.

OOP i FF

iako postoji nekoliko razlika između FP-a i OOP-a, oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke te se često koriste u kombinaciji jedni s drugima kako bi se postigao najbolji mogući rezultat u različitim programskim situacijama.

Datum duration

Primjer za izračun vremena između dva datuma koristeći momentjs

Konzole

igraće konzole su uređaji koji omogućuju igranje video igara i pružaju interaktivno iskustvo

Bootstrap

Bootstrap je besplatni front-end framework za brži i lakši web razvoj